onsdag 4 februari 2009

Tangramrekord

För er som inte vet vad Tangram är kommer här en kort beskrivning. Tangram är ett gammalt kinesiskt pussel bestående av 7 bitar.
5 trianglar
1 kvadrat
1 parallellogram
Många stora tänkare och matematiska genier har slitigt sitt hår av förtvivlan när de försökt att forma olika figurer av pusslet. Den femte kejsare av Kina löste ofta Tangram innan han gick till sängs varje kväll. Han var en väldigt envis man och det gjorde att han ibland satt uppe hela natten i försök att bilda olika figurer. Det sägs att Tangram var anledningen att han tappade sitt hår vid 20-års ålder.(källa?)

Där många stora tänkare misslyckats, lyckades klass 2. Under första lektionen i måndags lyckades klassen att bilda otroliga 51 figurer, ett nytt rekord. Jag har aldrig sett något liknade i Tangram sammanhang. Barnen var som i trans och löste figur efter figur, inget kunde störa deras koncentration. Alla lyckades lösa flera svåra figurer. Allra värst var Vincent vars Tangram pussel nästa började brinna på grund av den hastighet han löste figurer, helt otroligt. Innan man hann vända sig om ropade han KLAR!, och en ny figur låg framför honom. Bra jobbat!

Jag är så imponerad av hela gruppen, ni visar varje dag otrolig glädje och vilja, ni inspirerar mig. Vi får se om vi ger oss på ett nytt rekordförsök senare i år, men jag tror 51 blir svårslaget. Men man vet aldrig med dessa härliga barn vad som kommer att ske.

3 kommentarer:

Sussie sa...

Vad roligt att läsa om ert arbete! Klass 3 grön på Kyrkenorumskolan skulle också jobba med Tangram idag men tyvärr blev jag, fröken, sjuk.
Mvh
Sussie

Sussie sa...

51 figurer, hmm, ska vi anta utmaningen:-)
Egna figurer eller efter mönster?
Tid?
Ska höra om eleverna vill efter sportlovet, om ni vill!

Anonym sa...

Såg först nu att inlägget var "rätt" gammalt. Testar nog ändå att slå rekordet:)/sussie