fredag 21 november 2008

Filmtipset

Klass2 tipsar om filmer på våran blogg. Först ut är filmen Min granne Totoro. Ni kan se filmtipset på en större skärm längre ner. Pausa gärna musiken på spellistan innan ni kollar.


Vi är med i Min Granne Totoro.

* Satsuki (草壁サツキ, Kusakabe Satsuki)
En elvaårig tjej. Satsuki är Meis storasyster. Satsuki är det traditionella namnet på den femte månaden i japanska kalendern, numera gogatsu, alltså maj.

* Mei (草壁メイ, Kusakabe Mei)
Satsukis fyraåriga lillasyster.

* Tatsuo (草壁達夫, Kusakabe Tatsuo)
Satsukis och Meis pappa som arbetar på antropologi- och arkeologiavdelningen vid Tokyo Universitet.

* Yasuko (草壁靖子, Kusakabe Yasuko)
Satsuki och Meis mamma. Hon lider av en sjukdomn, vilken sjukdom hon lider av får man aldrig reda på i filmen. Regissören Miyazaki har dock sagt att det är lungsot (TBC) hon lider av och att hon ligger på Shichikokuyama sjukhuset. Miyazakis mor hade TBC då hon var liten.

* Totoro (トトロ, Totoro)
En gråvit vänlig skogsande som är över tre meter lång. Den liknar en stor tjock kanin. Totoro är Meis felaktiga uttal av torōru, ett japaniserat lånord för troll. Det finns två mindre likartade figurer i filmen, som även de kallas totoro.

* Ōgaki, Kanta (大垣寛太, Ōgaki Kanta)
En pojke i knappa tonåren som bor i byn dit familjen Kusakabe flyttat.Han uppträder kluvet mot Satsuki. Kanta är förtjust i tecknat och flygplan.

* Gammelmor (お祖母ちゃん, Obaachan)
Kantas mormor som då och då tar hand om flickorna.

* Kattbuss (猫バス, Nekobasu)
En orange katt som även är en buss, baserad på japanska vidskepelsen att om en katt blir tillräckligt gammal, så får den magiska krafter att byta form och kallas för en bakeneko.

1 kommentar:

Sussie sa...

Vilka härliga bilder och vilket bra filmtips. Var kan man hitta filmen? Hur lång är den?
Mvh
Sussie